Sarea Epsom (sulfatul de magneziu) (informatii utile)

Ce este sarea Epsom?

Sulfatul de magneziu, denumit si sare Epsom, este sarea de magneziu a acidului sulfuric. Aceasta se obtine prin dizolvarea oxidului de magneziu, hidroxidului de magneziu sau a carbonatului de magneziu in acid sulfuric sau prin extragerea mineralelor naturale numite kieserit sau epsomit. Sarea Epsom este constituita din cristale mici, incolore, care se folosesc in baile calde. 

 

Care sunt beneficiile sarii Epsom?

Utilizarea sarii Epsom dateaza din secolul al XVII-lea, cand a fost folosita ca remediu pentru afectiuni precum durerile abdominale, crampe musculare si constipatie. Nu exista studii concrete care sa demonstreze ca magneziul poate fi absorbit transdermic in cantitati suficiente pentru a corecta un potential deficit. Cu toate acestea, sarea Epsom se recomanda de obicei persoanelor cu dureri musculare si stres mental. 

Efect relaxant si reducerea stresului

Efectul relaxant asupra organismului se poate datora baii calde in sine, dar si compusilor din sarea Epsom care ajuta la stabilizarea starii de spirit ameliorand stresul, anxietatea si unele simptome depresive. De fapt, aportul de magneziu poate creste productia de serotonina care confera o stare de bine organismului.

Reducerea durerilor musculare

Sarea Epsom este utilizata pentru a relaxa muschii si pentru a calma durerile musculaturii umerilor, gatului si spatelui. Acest lucru poate ajuta la recuperarea organismului dupa un antrenament.

Reduce si amelioreaza simptomele psoriazisului

Sarurile Epsom pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului. Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii care provoaca pete solzoase ale pielii si inflamatie cutanata. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina mecanismele exacte ale modului in care sarurile Epsom imbunatatesc simptomele psoriazisului, dar imbaierea intr-o solutie de sare Epsom timp de maximum 15 minute poate ajuta la ameliorarea petelor solzoase, insa imbaierea mai mult de 15 minute poate accentua iritatia pielii.

Pot ajuta la ameliorarea ranilor minore (zgarieturilor) si a echimozelor

FDA a aprobat sarurile Epsom pentru ameliorarea vanatailor minore si a zgarieturilor. Un studiu realizat pe o solutie de 5% saruri provenite din Marea Moarta, bogate de asemenea in magneziu, a constatat ca acestea au imbunatatit bariera cutanata si au redus rugozitatea si inflamatia pielii in randul participantii la studiu cu piele uscata.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a sustine aceste constatari.

 

Cum se utilizeaza sarea Epsom?

Se utilizeaza aproximativ 300 de grame de sare Epsom dizolvate intr-o cada umpluta cu apa fierbinte. Se recomanda evitarea utilizarii sarii Epsom intr-o cada jacuzzi, cu jeturi sau cu hidromasaj cu exceptia cazului in care producatorul specifica altfel.
O imbaiere de 15 minute este de obicei suficienta.

 

Care sunt potentialele efecte adverse ale sarii Epsom?

In general, nu exista efecte adverse, dar exista unele cazuri in care se recomanda prudenta. 
Baile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu:
- Inflamatie severa la nivelul pielii
- Infectii ale pielii
- Rani deschise
- Arsuri severe
Utilizarea sarii Epson nu este indicata persoanelor insarcinate, persoanelor cu afectiuni cardiace si persoanelor cu afectiuni renale si copiilor.
In plus, consumul de sare Epsom poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi diaree severa. Nu exista studii care sa demonstreze ca administrarea orala de sare Epsom este sigura sau benefica. Administrarea orala poate duce la schimbari bruste si grave ale tranzitului intestinal putand provoca deshidratare si disconfort gastric si abdominal.
Alte reactii adverse ce pot sa apara daca sarea Epson este ingerata sub forma de bautura sunt:
- ameteli sau lesin
- vedere incetosata
- batai neregulate ale inimii
- respiratie dificila
- slabiciune musculara
- oboseala extrema

 

Bibliografie:

Epsom salt uses, benefits, and side effects, Medical News Today official website
What Is Epsom Salt?, Health official website
Should You Take an Epsom Salt Bath?, Cleveland Clinic official website
National Center for Biotechnology Information. PubChem compound summary for CID 24083, magnesium sulfate.
Proksch E, Nissen HP, Bremgartner M, Urquhart C. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Int J Dermatol. 2005;44(2):151-7. doi:10.1111/j.1365-4632.2005.02079.
Chakraborty A. Bathing practices in dermatology: Uses and implications for patient management. Indian Dermatol Online J. 2023;14(5):686-691. doi:10.4103/idoj.idoj_40_23

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 16-05-2024

Produse din categoria Sarea Epsom (sulfatul de magneziu)

Non-farma (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale